Jueves, 09 Abril 2015 09:30

Cicle de Xerrades sobre llengües i cultures del món: Amazic, Wòlof, panjabi i Guaraní.

Escrito por 
Valora este artículo
(0 votos)

En el marc de l’escola de llengües i cultures de les Terres de l’Ebre, que forma part del projecte Tots i totes som veïns i veïnes, tots i totes fem Amposta, duem a terme diversos tallers i cursos per a veïns i veïnes on persones que tenen com a llengua materna el panjabi, l’àrab i/o l’anglès i el francès, ensenyen aquestes llengües a d’altres veïns i veïnes i a nenes i nenes de primària.

L’escola serveix per a ficar en valor aquestes competències lingüístiques i socioculturals de persones arribades amb la immigració, i ficar-les al servei del conjunt de la ciutadania. Existeixen llengües, però, que no capten tant l’atenció dels veïns i veïnes, i que no donen peu a la realització de mòduls trimestrals, però que tenen un nombre important de parlants a Catalunya, i de les que sovint –en no ser oficials als seus països- desconeixem gairebé tot.

Aquest seria el cas de l’Amazic –que parla el 80% de la població marroquina resident a Catalunya, així com persones vingudes d’altres països com ara Algèria, Mali, Níger, etc- el Panjabi –que parla els gruix més important de persones de les comunitats del Pakistan i l’Índia residents a Catalunya-, el wòlof –llengua franca inter-ètnica al Senegal, Gàmbia i Mauritània- i/o el guaraní, llengua materna majoritària de la comunitat Paraguaya i també parlada a Brasil, Bolívia i/o Argentina, i que és un exemple d’una llengua viva a Amèrica, amb molt de reconeixement, i que no ha quedat eclipsada per la presència colonial del castellà.

Per parlar-nos d’aquestes llengües, hem organitzat un cicle de xerrades sobre llengües i cultures dels món, on cada mes tindrem un ponent que cercarà d’apropar-nos a la realitat social de les mateixes als seus països d’origen, així com sobre aspectes de les comunitats que la tenen com a llengua materna i resideixen a Catalunya.

El mes de març el dedicarem a l’Amazic, de la mà de Munir, amb una àmplia experiència com a mediador cultural a l’Ajuntament de Tarragona, membre d’aquesta comunitat i referent de la mateixa a la demarcació de Tarragona. A l’abril tindrem a Mactar Thiam, col·laborador habitual de la nostra entitat i que ara està fent el seu doctorat a la universitat de Paris, on precisament està fent la seva teis doctoral sobre l’aprenentatge i transmissió de les llengües maternes. Al maig tocarà el torn al Panjabi, de la mà de la mediadora cultural Jasbir Bassi, Índia d’origen i referent comunitari a la ciutat d’Amposta. Mentre que al juny tocarà el torn a la llengua Guaraní.

Una bona oportunitat per conèixer una mica més dels nostres veïns i veïnes, de la mà de persones que coneixen bé també la societat catalana, i poden ajudar-nos a establir moltes semblances i a trencar molts estereotips sobre aquestes comunitats, que sovint queden eclipsades pel llegat colonial que va imposar les seves actuals llengües oficials als seus països d’origen.

Leer 3555 veces Modificado por última vez en Jueves, 09 Abril 2015 09:33

Deja un comentario