Jueves, 19 Marzo 2015 12:02

Un any més a la Biblioteca Comarcal Sebastià Joan Arbó commemorant el dia de la llengua materna

Escrito por 
Valora este artículo
(0 votos)

El primer projecte engegat a Amposta per Cooperació Activa ONGD va ser l’Escola de llengües i cultures de les Terres de l’Ebre. Amb aquest, d’una banda, volíem oferir un espai per posar en valor una competència de la població arribada amb la immigració tan natural com són les seves llengües maternes -ficant aquestes al servei del conjunt dels veïns i veïnes d’Amposta- tot oferint recursos que aleshores no existien a Amposta, com ara cursos de llengua i cultura Àrab i romanesa. Des de l’any 2014, a més, també treballem en aquest àmbit de les llengües maternes oferint cursos d’àrab i panjabi als fills i filles de persones arribades amb la immigració.

Les llengües i la seva diversitat són un dels patrimonis més importants que tenim com a humanitat. L’augment dels fluxos migratoris, a més, ha comportat que aquest patrimoni hagi viatjat amb aquestes persones i enriqueixi també les societats d’acollida, com en aquest cas l’ebrenca i Ampostina.

La Biblioteca Joan Sebastià Arbó, com a casa de la CULTURA amb majúscules organitza des de l’any 2009 aquesta diada de la llengua materna, i des de l’any 2012 COOPERACIÓ ACTIVA ONGD hi participa conjuntament amb altres entitats que treballem en l’àmbit de l’acollida lingüística.

En aquesta edició del 2015, celebrada el 19 de febrer, a banda dels nostres alumnes adults dels cursos d’àrab i/o francès, aquesta vegada han intervingut també alumnes d’entre 6 i 12 anys de l’espai Aula intercultural que aprenen en el marc d’aquest projecte panjabi, àrab, així com francès i anglès. I la veritat és que els peques van fer de la jornada tot un espectacle. Les nostres alumnes d’acollida lingüística, a més, van preparar diversos menjars típics de la Índia, Algèria i el Marroc, que van fer les delícies dels assistents.

Acabar dient que, d’una banda, des de COOPERACIÓ ACTIVA ONGD, amb els cursos de llengües i cultures per adults volem realçar aquest patrimoni lingüístic que arriba amb la immigració tot trobant veïns i veïnes ampostins interessats a aprendre llengües com el Panjabi, l’àrab i/o el romanès de la mà d’aquests nous veïns i veïnes, i d’altra banda, insistir en que és bo pels fills i filles d’aquesta immigració que aprenguin aquestes llengües maternes.

Al mes d’abril, si bé encara no podem confirmar data, tenim previst que en Mactar Thiam, col·laborador habitual de la nostra entitat, i que ara està fent el doctorat a Paris sobre l’àmbit de l’aprenentatge de les llengües maternes i la immigració, té previst fer una xerrada sobre aquest tema, on a manera de resum, destaca que aquest aprenentatge ajuda -més que perjudica, com pensen alguns pares i mares- el desenvolupament cognitiu dels nens que aprenen i utilitzen diverses llengües.

Acabar felicitant a l’organitzadora d’aquest acte, Joana Serret Fabra, per aquesta iniciativa i la seva contribució a la cohesió social a Amposta tot respectant i ficant en valor la diversitat cultural.

Leer 1858 veces Modificado por última vez en Jueves, 19 Marzo 2015 12:03

Deja un comentario